BISSCHOPPEN VERHUIZEN ENKEL 'S NACHTS



    24 MAART 1959
                         
                                  HET VERHAAL ACHTER HET COMPLOT


BISSCHOP BRACQ
BISSCHOP STILLEMANS


HULPBISSCHOP VAN RECHEM











































BISSCHOP SEGHERS
BISSCHOP COPPIETERS


Kanunnik Leo de Kesel, schatbewaarder van de St-Baafskathedraal, koestert een onuitgesproken wens. Hij wil de Gentse bisschoppen terug thuis. De politieke omstandigheden zijn echter ongunstig. Zowel in Gent als in Mariakerke spannen de burgemeesterssjerpen zich rond liberale buiken. Het jaar 1959 brengt verandering. Een frisse CVP-wind doet in beide gemeenten de kansen keren, alles komt in een stroomversnelling terecht. De telefoons tussen het bisdom en het Mariakerkse gemeentehuis staan roodgloeiend. Wat er juist besproken werd, zal voor altijd een raadsel blijven. De briefwisseling is kort, ambtelijk en verwijst naar de mondelinge afspraken. De Gentse burgervader, geruggensteund door een katholieke magistratuur, geeft zijn fiat. Overdonderd zwichten de burgemeester en de schepenen van Mariakerke.
Op 24 maart 1959 brengt kanunnik de Kesel de hoogwaardigheidsbekleders in Mariakerke telefonisch op de hoogte dat men diezelfde avond nog, in alle stilte, de stoffelijke resten zal overbrengen naar de crypte van de kathedraal. Die nacht verlaten de bisschoppen hun galerij. Voor de droom van Keselken mocht het bisdom 6250 Belgische frank ophoesten. Geen peulschil in die tijd. Ter vergelijking: ik schat dat een groot brood toen zowat 20 à 25 centiemen moet gekost hebben.

In de crypte van de kathedraal getuigen de sobere grafsteentjes van dit nachtelijk verhuismanoeuvre. In de galerij van Mariakerke bleven de muurplaten verweesd achter.









                                                                           














Foto’s
Portretten bisschoppen: St-Baafskathedraal Lukasweb Art in Flanders - Hugo Maertens
Grafplaten in crypte St-Baafskathedraal:  Wikipedia Paul Drieghe CCBY-SA3.0
Grafplaat bisschop Bracq in de bisschoppengalerij van het Camposanto Mariakerke: Wikipedia Paul Hermans CC BY-SA 4.0

© alle rechten voorbehouden
































       

           

Reacties

Populaire posts van deze blog

NECROPOLIS GRIMDE - SLAG BIJ ST.-MARGRIETE-HOUTEM 18 augustus 1914

JULES MAENHAUT VAN LEMBERGE

HET ECHTPAAR EMILE CAUDERLIER EN MARGUERITE ALLARD